Werkplezier helpt
augustus 26, 2015

Zorgvuldig kiezen van prioriteiten

De nieuwe website in online gezet en ik kan er niet meer omheen, het bloggen vraagt aandacht. Na een snel begin en hoge ambitie waren er ineens andere dingen belangrijker. Zorgvuldig kiezen van prioriteiten blijkt belangrijk. Goed om eens een blog over te schrijven. Over het stellen van prioriteiten als je een verandering wilt bereiken.

Als er veel is dat je aandacht vraagt en het belang is groot of jouw ambities zijn hoog, dan is de kunst aandacht te geven aan het onderdeel dat de basis legt voor de volgende stappen. Maar welk onderdeel is dat en hoe ontdek je die? Hoe het geheel overzien en een hanteerbare hoeveelheid kiezen om als een eerste stap mee aan de slag te gaan?
Een valkuil is vanuit je gevoel te kiezen en zo te starten. En een valkuil precies de andere kant op is alles in de greep willen houden en tegelijk te willen doen, volledig te verdrinken in alles wat er is te doen. Zo werkt het ook als er een verandering nodig is die voor jou erg belangrijk is en je onrustig maakt. Je gaat aan de slag met een gevoelsmatig gekozen logisch en praktisch onderdeel en denkt daarmee jezelf te helpen. Of je wilt nu eens echt veranderen en je komt niet uit al de opties en tegenstrijdige emoties die je overvallen. Je verliest je in een enkel aspect of je wordt overspoeld en ziet door de bomen het bos niet meer.

Enthousiast beginnen is goed en belangrijk, maar koppelen aan bedachtzaam stap voor stap opbouwen is beter. Zorgvuldig kiezen, hoeveel en wat eerst, leidt tot de juiste prioriteiten. Als je eerst je opties verkent en rond de kansen eigen emoties herkent, dan besef je sterker waar jouw echte belang zit. Je kiest beter je prioriteiten en de uiteindelijke verandering zal dan beter bij jou passen. Zorgvuldig kiezen van prioriteiten is belangrijker dan snelheid.

Jan P Klapwijk
Jan P Klapwijk
Ik ben een betrokken coach die goed kan luisteren, kritisch vraagt – en soms confronterend prikkelend – je steunt en begeleidt.