Geen leven zonder risico
augustus 25, 2015
Zorgvuldig kiezen van prioriteiten
maart 2, 2016

Werkplezier helpt

Na de vakantie zaten we weer als vrijwilligers bij elkaar. We gaan in gesprek met gebruikers en die geplande avond moet worden voorbereid. ‘Als die of die maar niet komt’, zo maar een uitspraak waar veel frustratie in doorklinkt.

Vrijwilligerswerk doe je omdat je het leuk en zinvol vindt. Het is dan belangrijk het zo ook te organiseren. Het pakket moet niet te groot zijn en bij je passen. De tijden en de periode moeten niet worden ervaren als een belemmering. Het meest belangrijk is toch wel dat het je voldoening geeft. Je verwacht er iets voor terug te krijgen. Vaak de waardering die je krijgt, de voldoening die het je geeft bij resultaten en het plezier door andere mensen te ontmoeten.
Een vakantieperiode, maar ook bij onvoldoende aandacht voor het werkplezier, kan je zomaar een eenzame werker worden. Het loopt niet lekker en met wie je samen moet werken is afwezig of heeft een andere prioriteit. Resultaat is stress met mogelijk de snelle conclusie ermee te willen stoppen.
Als het vrijwillig werken overgaat in moeten, of je bij dat werk tegen veel weerstand of lauwheid moet vechten, dan heb je twee opties. Er snel mee ophouden en iets opzoeken wat wel leuk is. Of heel rap zorgen dat de omstandigheden weer kloppen. Even mopperen en met elkaar er weer lol in vinden. Dan zijn die paar lastige mensen ook wel weer te pruimen. Samen maak je er dan weer iets moois van.

Jan P Klapwijk
Jan P Klapwijk
Ik ben een betrokken coach die goed kan luisteren, kritisch vraagt – en soms confronterend prikkelend – je steunt en begeleidt.